Helsinki nostaa vanhuksiin kohdistuvan väkivallan puheeksi. Kampanja käynnistyy vanhusten viikon alla 3.10.

Joka neljännellä vanhuksella on syy pelätä lähimmäistään

Otetaan ikääntyneisiin kohdistuva väkivalta puheeksi. Kampanja alkaa vanhusten viikon alla 3.10.2014 ja jatkuu 18.10. asti. Tärkeä asia nostetaan esiin perjantaina 3.10. järjestetyllä tiedotustilaisuudella, julistekampanjalla ja elokuvaohjaaja Klaus Härön ohjaamalla tietoiskulla. Katso tietoisku tästä.

Julisteet näkyvät Helsingin sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä, kaupungin katukuvassa ja aikakauslehdissä. Tietoiskua esitetään muun muassa Helsingin elokuvateattereissa. Tietoa kampanjasta sekä viranomaisten ja muiden lähisuhdeväkivaltatilanteissa auttavien tahojen yhteystietoja löytyy 3.10. alkaen kaupungin nettisivustolta www.kotiväkivalta.fi.

Suvannon maksuton auttava puhelinpalvelu, Suvanto-linja, numerossa 0800 06776 päivystää kampanja-aikana (3.10 – 18.10) joka päivä klo 8 – 18. Normaalisti Suvanto-linja on auki tiistaisin ja torstaisin kello 12 – 18. Helsingin sosiaalipäivystys tekee ympärivuorokauden kiireellisen sosiaalityön tarpeen arviointeja, puh. 020 696 006 (24 h). Kriisipäivystys antaa tukea, ohjausta ja neuvontaa ja tekee sovittaessa kotikäyntejä, puh. 09 310 44222 (24 h).

Osin vaiettu aihe

Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystyksen päällikkö Olli Salin, miksi vanhuuksiin kohdistuva väkivalta tulee nostaa esille? ”Ikäihmisiin kohdistuva lähisuhdeväkivalta on useissa tutkimuksissa todettu varsin laajaksi mutta piilossa olevaksi ja hävettäväksi asiaksi. Tämä ilmenee esimerkiksi THL:n ja Optulan tuoreissa tutkimuksissa ja kansainvälisissä selvityksissä.”

”Maan hallituksen ohjelmissa ja kaupungin omissa strategioissa pyritään ihmisten arjen turvallisuus varmistamaan. Tässä on valtion ja kuntien toimijoilla sekä kansalaisjärjestöillä paljon tekemistä, että kissa nostettaisiin pöydälle. Ryhdytään yhdessä toimintaan, jotta vanhusten ei tarvitsisi elää jatkuvassa pelossa ja kokea uhkaa läheistensä taholta.” ”Yksikään ihminen ei saa joutua kaltoin kohtelun, heitteillejätön, pahoinpitelyn tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, oli sitten kyseessä lapsi, aikuinen, vammainen tai ikääntynyt ihminen.”

Mikä on kampanjan merkitys?

”Kampanja voi herättää sekä kansalaisia että työntekijöitä havaitsemaan, ottamaan puheeksi, tarttumaan asiaan ja auttamaan väkivallan uhan alla eläviä henkilöitä pois kierteestä. Samalla voivat eri alojen ammattilaiset oppia ymmärtämään uhrien ja tekijöiden kokemuksia, tulemaan yhteiseen pöytään hakemaan ratkaisuja vaikeiksi koettuihin ongelmiin ja saamaan rohkeutta puuttua tilanteisiin.”

”Totta kai pyrimme vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen, kuten edellisissäkin kampanjoissa, joiden teemoja ovat olleet pieniin lapsiin kohdistuva väkivalta, nuorten seurusteluväkivalta ja aikuisten välinen väkivalta”, Olli Salin kertoo. Kampanjan järjestää Helsingin lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä, jonka puheenjohtajana Olli Salin toimii. Tärkeitä yhteistyökumppaneita syksyn kampanjassa ovat Helsingin poliisilaitos ja Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto Ry.

Lisätietoa

Kampanjasivu www.kotiväkivalta.fi

Helsingin kaupungin mediatiedote kampanjasta

Lähde: Helsingin kaupungin tiedottaja Markus Snellman