”Pidän sinusta huolta, äiti” – perjantai-dokkari – “Eipä sitten ainakaan jää harmittamaan, että olisi pitänyt nähdä enemmän.”

Pekka Tuomela herättää äitinsä aamuisin, keittää aamupuurot ja katsoo että Anja Tuomela laittaa sopivat vaatteet päälleen. Ihan niin kuin Anja Tuomela teki pikku Pekalle yli viisikymmentä vuotta sitten.

– Äiti on aikanaa pitänyt minusta ja sisaruksistani huolta. Nyt kun hän on muistisairas eikä enää pärjää kotona, on ihan luontevaa että hän asuu meidän kanssamme samassa pihapiirissä.

Perjantai-dokkari Pidän sinusta huolta, äiti kertoo Anja Tuomelan elämästä Pekka Tuomelan ja Päivi-vaimon pihapiirissä Karkussa. Anja ei asu samassa talossa poikansa perheen kanssa, vaan mummonmökissä, jonka Pekka rakensi alunperin anopilleen Pirkolle. Pirkko sairasti Alzheimerin tautia ja eli viimeiset kaksi vuottaan Pekan ja Päivin luona.

– Pirkko kuoli tässä tuvassa kauniin kotikuoleman. Samoihin aikoihin kävi selväksi, että oma äitini ei enää pärjää yksin kerrostaloasunnossa Porissa. Pienen harkinnan jälkeen hän muutti tähän meidän kanssamme asumaan.

Pekka käy vuorotöissä ja  ehtii hoitamaan äitiä päivisin. Silloin kun Pekka ja Päivi ovat töissä yhtäaikaa, käy äidillä yksityinen kotihoitaja ja Anja myös touhuilee tontilla itsekseen.

– Äiti kolaa lumet, kerää marjat, hakee postit ja klapit puuvajalta. Hän vielä pilkkookin klapeja, vähän olen ajatellut että onko se vaarallista. Mutta jos tuohon ikään asti on pilkkonut, niin eiköhän sitä voi tehdä nytkin. Jossain hoitolaitoksessa varmaan olisi turvallisempaa, mutta tässä on paljon muuta elämänlaatua, Pekka Tuomela pohtii.

Vanhuksen hoitaminen on aikaa vievää ja sitovaa puuhaa. Mutta Pekka Tuomela tietää, että siinä on myös palkintoja tarjolla.

– Onhan tämä ihan eri kuin jos kävisin joskus vain katsomassa äitiä jossain hoitopaikassa. Silloin vaihdetaan vain päällimmäiset kuulumiset. Tässä on aikaa jutella ja muistella menneitä. Jutut ehkä kiertävät vähän samaa rataa, mutta välillä tulee ihan uusia asioita, sellaisia muistojen kultahippusia.

– Eikä sitten ainakaan jää harmittamaan, että olisi pitänyt nähdä enemmän.

Perjantai-dokkarin Pidän sinusta huolta, äiti on ohjannut Pasi Toivonen, kuvannut Turkka Korkiaämäki ja leikannut Joni Luttinen. Dokkarin voi jo nähdä Yle Areenassa ja se esitetään TV1:ssä Yle Perjantain Rakastatko vanhempiasi -lähetyksessä 8. marraskuuta klo 21.05 sekä pikauusintana TV1:ssä lauantaina 9.11. klo 10.45.  

Yle Areena: https://areena.yle.fi/1-4651060
Yle Uutiset: https://yle.fi/uutiset/3-11035230
Facebook: https://www.facebook.com/yleperjantai/