Uusi palvelu avattu: Nollalinja 080 005 005 – auttava puhelin lähisuhdeväkivaltaa kokeville

Nollalinja-puhelinpalvelu 080 005 005 tarjoaa tukea lähisuhdeväkivaltaa ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa kohdanneille. Nollalinja on matalan kynnyksen palvelu, jossa kuunnellaan sekä ohjataan eteenpäin avun ja palveluiden pariin.

Puhelin palvelee
– lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevia naisia ja miehiä
– väkivaltaa tai sen uhkaa kokevia naisia
– lähisuhdeväkivaltaa tai väkivaltaa kokevien omaisia ja läheisiä
– ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhön.

Ensimmäinen askel on puhuminen ja avun hakeminen. Raottamalla väkivallan verhoa ja kertomalla kokemuksistaan toivottomalta tuntuvasta tilanteesta on mahdollista päästä irti. Lähisuhdeväkivalta on laaja kansanterveysongelma, johon useinmiten tarvitaan ulkopuolista apua kierteen katkaisemiseksi.

”Kenenkään ei tarvitse pelätä kotonaan. Pelko on merkki siitä, että jotakin on vialla”, sanoo kehittämispäällikkö Helena Ewalds, THL:n Valtion palvelut -osastolta. ”Väkivallan kierre on tärkeää katkaista ajoissa, että se ei pääse pitkittymään tai kehittymään vakavammaksi. Vähäistäkään väkivaltaa ei tarvitse hyväksyä tai sietää.”

Lähisuhdeväkivalta alkaa usein lievänä ja pahenee ajan kuluessa. Se aiheuttaa monenlaisia fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ongelmia väkivaltaa kokeneelle. Vaikutukset ulottuvat myös uhrin läheisiin.

Kaikki väkivalta ei näy tilastoissa

Kaikki väkivalta ei päädy tilastoihin, esimerkiksi rikollisuustilastoissa on vain poliisin tietoon tulleet väkivaltatapaukset. Erityisesti lievä väkivalta ja uhkailu eivät näy tilastoissa.

Suomessa lähes joka toinen nainen on elämänsä aikana kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai molempia. Kyselytutkimusten mukaan naisista ja miehistä suunnilleen yhtä moni on kokenut parisuhdeväkivaltaa, mutta vakava väkivalta kohdistuu useammin naisiin ja naiset saavat väkivallasta miehiä enemmän ja vakavampia vammoja.

Poliisin tietoon tullut väkivalta sekä perheissä että muissa olosuhteissa on pääasiallisesti miesten tekemää. Pahoinpitelyistä noin joka kymmenes tapahtuu perheen sisällä. Näissä kolmessa neljästä tapauksesta uhrina on nainen.

Puhelin palvelee ympäri vuorokauden

Valtakunnallisen puhelinpalvelun käytännön toteuttajana on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö Setlementti Tampere ry. Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ympäri vuorokauden. Palvelu on luottamuksellinen ja anonyymi. Soittajalle puhelut ovat ilmaisia, ja palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Nollalinjalla ei kysytä nimiä eikä todisteita siitä, mitä on tapahtunut. Jos on tarve puhua, kannattaa soittaa. Nollalinjan kriisipäivystäjä kuuntelee ja auttaa löytämään tilanteeseen sopivimman ratkaisun”, toteaa Nollalinjan yksikönjohtaja Päivi Sinkkonen Setlementti Tampere ry:stä.

Oikeusministeriö rahoittaa palvelun valtiolle kerättävästä rikosuhrimaksusta. THL vastaa Nollalinjan toiminnan järjestämisestä ja valtionavustuksen jakamisesta palveluntuottajille. Nollalinjan toimeenpanon rahoituksesta vastaa sisäisen turvallisuuden rahasto (ISF-P).

Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan sekä perheväkivallan ehkäisystä ja torjumisesta tuli Suomessa voimaan 2015. Sopimus edellyttää päivystävän puhelinpalvelun järjestämistä.

Lisätietoja:

Nollalinjan verkkosivut
Sivustolta löytyvät Nollalinjan ladattavat ja tulostettavat materiaalit vapaaseen käyttöön.

Twitter: #nollalinja

Lisätietoa lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisytyöstä THL:n verkkopalvelussa

Helena Ewalds
kehittämispäällikkö
THL
puh. 029 524 7410
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tuomo Varis

erikoissuunnittelija
THL
puh. 029 524 7502
etunimi.sukunimi@thl.fi

Mervi Janhunen-Ruusuvuori
toimialajohtaja
Setlementti Tampere ry
puh. 050 439 0535
etunimi.sukunimi@setlementtitampere.fi