Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator
2.12.2021

Valontuoja -tunnustuspalkinto THL:n Mika Salmiselle

Turvallisen vanhuuden puolesta – Suvanto ry jakaa vuosittain Valontuoja-tunnustuspalkinnon yksityiselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla edistänyt ikäihmisten turvallisuutta ja hyvinvointia.

Vuoden 2021 Valontuoja-tunnustuspalkinto myönnetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtajalle, professori Mika Salmiselle.

Mika Salminen on kahden koronavuoden aikana kertonut suomalaisille asiantuntevasti ja ymmärrettävästi, miten voimme suojata itseämme ja lähimmäisiämme vaikealta sairaudelta. Hänen sanomansa on rohkaiseva, kannustava ja rauhoittava. ”Kyllä me tästä yhdessä selviämme” -viesti merkitsee paljon ikäihmisille, joihin yhteiskunnan sulkutoimet ovat kohdistuneet voimakkaasti, erityisesti sairauden leviämisen alkuvaiheissa. Mika Salmisen esiintyminen on osaltaan edesauttanut yhteisvastuun ja lähimmäisaputoiminnan voimistumista suomalaisten keskuudessa.

Salminen ottaa palkinnon vastaan – iloisena, mutta nöyränä sen edessä, että koronan aiheuttama vakavin uhka on ollut suurin juuri ikääntyneille. ”Toivottavasti ikäihmisten elämä vähitellen voi palata kunnolla raiteilleen. Tämä talvi näyttää vielä osin raskaalta mutta kyllä toivoa paremmasta on kolmansien annosten ja pandemian vähitellen tapahtuvan yleisen rauhoittumisen kautta.”

Valontuojapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran helmikuussa kynttilänpäivänä 1995. Palkintoesine on taidetakoja Heikki Suikin tarkoitusta varten suunnittelema rautainen kynttilänjalka, jonka on vuodesta 2010 takonut taidetakoja Timo Miettinen.